Gullsmed redder bier

Norges Birøkterlag har mottatt til sammen kr 450.000 over de siste 2 årene fra Sigmund Espeland AS

Sigmund Espeland AS har utviklet smykkekolleksjon «Redd en bie». Denne består av anheng, armbånd og ørepynt med vakre bier. Produktene har solgt svært godt og kan kjøpes hos ledende gullsmeder i hele landet.

Kr 50,- av hvert solgte smykke gis videre til Norges Birøkterlag.

Camilla Larsen, generalsekretær i Norge Birøkterlag, er svært glad for pengegaven: − Dette er gullpenger i dobbelt forstand. De gir oss mulighet til å formidle viktig kunnskap om bier, og honningbier spesielt, biologi og naturen vår. Og til å delta i prosjekter som ellers ville vært vanskelig å få til.

Tidligere pengegaver har i stor grad blitt benyttet til å støtte bevaringsarbeidet av den brune bien, som regnes som Norges nasjonalbie. Ulike prosjekter som fremmer brunbien har også litt prioritert, eksempelvis Norsk Brunbielags «Avl på norske brunbier» og Interreg prosjektet, som er et norsk-svensk samarbeidsprosjekt som undersøker egenskapene til blant annet brunbien.

Denne våren utarbeidet Norges Birøkterlag en policy for om forholdet mellom honningbier og ville bier. Denne baserer på nåværende forskning, og setter søkelys på behovet for mer forskning under norske forhold og verdien av et føre- var prinsipp.

Fremover ønsker Norges Birøkterlag å utarbeide informasjonsmateriale om bier, utvikle og tilby veiledning for en bedre bihelse, samt gjennomføre forskning på sykdommen åpen yngelråte, som var primærårsaken til store tap i populasjonen av den brune bien i Agder, og som fremdeles er en fryktet sykdom.

Vi ser et samfunnsengasjement i alle aldre og det gleder oss stort. Samarbeidet med Norges Birøkterlag er meget positivt og engasjerende for alle parter, forteller Vibeke van der Laak ved Sigmund Espeland AS. Sigmund Espeland AS er Norges største produsent av smykkevarer i gull og sølv. De feirer i år 50 år. Se smykkene her: https://www.espeland.no/anheng-redd-en-bie_19761p.html