Norsk birøkt har lang tradisjon som et solid og ærlig håndverk, og de norske honningene presenteres med stor stolthet. Siden 2017 har Norgesmesterskapet i honning vært arrangert 6 ganger. HANEN, Norges Birøkterlag og ByBi står nå bak arrangementet, med HANEN som prosjektleder.
Arrangørene ønsker å bidra til å løfte kvalitetsproduktet for forbrukerne og matbransjen, øke stoltheten hos norske birøktere, og motivere til innovasjon og produktutvikling for større mangfold av ulike norske honninger på markedet.
Norsk honning representerer stor variasjon i smak og bruksområder, og er varsomt høstet fra blomstringen i de norske landskap. Velkommen til å delta i feiringen – og norsk honning er et kvalitetsprodukt som skal feires!
Konkurransen
Hvem kan delta
Alle birøktere og honningprodusenter i Norge. Jury-medlemmer kan ikke delta.
Viktige datoer
10.10: Frist for påmelding alle honninger, foruten røsslyng/lyng
10.11: Siste mottak for røsslyng/lyng
Kommer: Kvalitetsvurdering, første bedømming og semifinale. Alle finalister får informasjon dersom deres honning går til finalen.
Kommer: Bedømming. Kun for dommere.
Kommer: Finaledag med seremoni og festmiddag.
12 honningkategorier
Du kan delta i så mange kategorier du ønsker. De fleste honninger i Norge er flerblomstret, derfor er flerblomstret også den største kategorien. Av sortshonninger er det tradisjonelt kun én stabil på markedet, nemlig honning fra røsslyng.
Om du har høstet en honning du antar er en sortshonning, men er usikker, så ønsker vi at du noterer ned hvilken sort du tror det er, og med en kort begrunnelse for din antakelse (sted, tid i sesongen, vegetasjon i området ol). Om en honning ikke tilfredsstiller krav til beskrevet sortshonning, vil vi flytte den til riktig kategori. Du vil da få beskjed.
Du kan melde på både flytende og rørt, også kalt kremet, honning. Noen honninger holder seg flytende og vil ikke kunne røres. Andre må røres fordi de krystalliserer raskt. Dette innebærer at noen må meldes på som flytende og andre som rørt.
KONSEKVENS
Flytende og/eller rørt: flerblomstret honning
Flytende honning: Honningdugg, skogsbær, klokkelyng, lind
Rørt honning: Røsslyng, bringebær, løvetann
KATEGORIENE:
- Flerblomstret flytende
- Flerblomstret rørt
- Røsslyng rørt
- Bringebær rørt
- Honningdugg flytende
- Skogsbær flytende
- Klokkelyng flytende
- Kystlyng
- Lind flytende
- Lind rørt
- Løvetann rørt
- Andre sortshonninger
PREMIER
Vinnere kåres til gull, sølv og bronse i hver av de 10 kategoriene. Gullvinnerne vil motta en sensorisk beskrivelse av vinnerhonningen sin.
KRITERIER
Kun årets honning. Honningen må være 20% eller under i fuktighet, 23% for røsslynghonning, og uten defekter (fermentering, fremmedaroma ol).
Slik deltar du i NM
Du skal sende inn rundt 500 g av hver deltakerhonning. Du belastes for deltakeravgift én gang, og produktavgift for hvert produkt du melder på i NM. Deltakeravgift: 342,- inkl. mva. og gebyr
Produktavgift: 537,- inkl. mva. og gebyr per påmeldte honning
Tilleggsvalg:
Sensorisk skriftlig beskrivelse pr mail, 660,- inkl. mva. og gebyr
Sensorisk skriftlig beskrivelse pr mail inkl. 15 min digital samtale, 1048,- inkl. mva. og gebyr.
Ved påmelding får du info om hvordan deltakerhonning skal sendes.
FINALEARRANGEMENTET
Ca. 70 spente finalister og honningentusiaster deltok på finalearrangementet, som bød på mingling, faglige innslag, underholdning, seremoni og festmiddag.