50 000 kroner i dusør

En birøktertyv har stjålet 28 av Susanne Maria Dörflers bifolk fra en jordbæråker rett sør for Moss. Nå utlover hun og mannen hennes en solid dusør på 50 000 kroner til den som får kjøpt eller tilbudt en av disse kubene med apinaut-merket dronning og gir henne informasjon om selgeren/tyven.

Susanne har inseminerte buckfastdronninger som sto på jordbærpollinering rett sør for Moss i Østfold. Kubene hadde to og tre skattekasser og sto to og to med 50 til 200 meters mellomrom for mest mulig effektiv pollinering. Fordi det også var godt trekk i området ble biene stående til hun skulle kjøre dem på lyngtrekk for noen få dager siden. Da oppdaget hun at alle 32 bifolkene var stjålet.

Hvit Mercedes

Det kom en mann i en hvit Mercedes kassevogn og henger med plass til 28 bifolk. Han arbeidet i to timer fra klokken 17-18, og flere i de fem, seks husene så at han holdt på. Han brukte så mye røyk for å få inn biene at det luktet helt bort til flere av husene.

Han hadde birøktdrakt, røykpuster og kubeløfter slik at han fikk lesset på biene uten hjelp. Naboene trodde det var Susanne som hadde kjøpt ny bil slik hun hadde snakket om.

Merkede kuber og dronninger

Alle dronningene er merket på ryggskjoldet med bokstavene SD og et nummer. Trolig er hun helt alene om slik merking her i landet, så dronningene burde være lette å gjenkjenne hvis banditten forsøker å selge dem.

Yngelrommene er i rosa, lyseblått og andre babyfarger. Noen av de rosa stablet han over i egne og mer nøytrale kasser. De som hadde elleve rammer, stjal han ikke mer enn ti. Den ellevte ble værende igjen. Skattekassene var helt hvite nye umalte jackoporkasser.

På grunn av ekstra streng grensekontroll blir biene trolig omsatt eller brukt i Norge, eller i Sverige.

– Lavere kan man ikke synke som menneske. Når vi kjører kurs, så gir vi deltagerne som ikke har råd til å betale et par kuber til de kan

betale med honningen de får inn. Jeg har hørt om flere tyverier i Østfold i det siste, men birøkterne vil ikke anmelde forholdene. Det er synd, for politiet har fortalt meg at hvis det er organisert kriminalitet, så setter de på betydelig større ressurser, sier hun til Norbi.no.

Se egen sak med råd til hvordan du kan redusere tyverifaren i fagtidsskriftet Birøkteren som kommer 1. september.

Dörfler har utlovet 50 000 kroner i dusør til den eller de som bidrar til å løse dette simple tyveriet. Flere medier, blant annet NRK, har gitt saken stor plass.

Her er hva Susanne la ut om saken på Facebook:

Nå traff det meg. Når jeg ville hente kubene rundt og på jordbæråkeren i Moss området til lyngen og bytte de med avleggere var 28 kuber vekk.
Jeg er ikke den første i distriktet i år, men jeg hadde aldri trodd at folk kan være så utrolig frekke.
Jeg spurte de som bor rundt åkeren og to stk har sett en hvit Mercedes Vito for 2-3 uker siden med stor henger. Mannen var åpenbart kledd som birøkter og alle trodde at det var meg med ny bil. Et ektepar ble faktisk bare oppmerksom på det, fordi de luktet røyk og lurte om hva det er…
Åkeren er ganske stor og biene sto 2 og 2 fordelt på sine krakker jevnt fordelt. De kjørte altså helt rolig rundt og lastet opp. Bare 4 stk er der igjen. Kanskje fordi hengeren var full.
ALLE dronninger er Buckfast og merket tydelig med grønne metallmerker (ikke opalit eller farge) med mine initialer og nummer på. Altså for eksempel SD 56.
Så hvis en av dere kjøper, eller blir tilbudt et bifolk med ei slik merket dronning, vennligst ta kontakt på PM.
Det var også en naturfotograf der rundt denne tiden, så mitt håp er, at han også tok bilde av den falske birøkteren med bilen på.