Honning mot hoste

Honning er effektivt mot hoste, og mindre skadelig enn de behandlingsalternativene vi kjøper på apoteket. Norges Birøkterlag anbefaler å ta en teskje med norsk honning for å lindre ved forkjølelse, hoste, øvre luftveisinfeksjoner og bronkitt. Helsemyndighetene i Storbritannia har anbefalt honning siden 2018.

FOTO: Mertens, Kerstin/ Samfoto
-Honning virker like godt som andre behandlingsalternativer, sier Astrid Bjerke Lund, kommunikasjonsansvarlig i Norges Birøkterlag. Forskere har bekreftet dette; honning gir effektiv lindring mot hoste ved øvre luftveisinfeksjoner. I Storbritannia gikk helsemyndighetene ut i 2018 og anbefalte honning som førstevalg mot hoste. Rådene gjelder til voksne og barn over 5 år.

Tomt for hostesaft

Influensasesongen nærmer seg og mange apoteker melder i høst at de er i ferd med å gå tom for flere typer hostesaft. Men det er ingen grunn til å fortvile: du har kanskje den beste hostemedisinen i huset allerede: honning.

Honning som førstevalg støttes av forskning

Honning er effektivt, og mindre skadelig enn de behandlingsalternativene vi kjøper på apoteket. I tillegg gjør den ingen skade i forhold til den økende antibiotikaresistensen. Dette er konklusjonen til tre forskere ved Oxford University i 2020 etter at de gjennomgikk en rekke litteratur om honning. Artikkelen ble publisert i tidsskriftet BMJ Evidence Based Medicine i august 2020.
Etter gjennomgang av tilgjengelig forskning på området gikk National Institute for Health and Care Excellence (NICE) i Storbritannia ut og anbefalte at leger skal fremme honning som førstevalg når akutt hoste skal behandles. Konklusjonen er at honning er effektivt for å redusere symptomene på akutt hoste som følge av øvre luftveisinfeksjoner, https://www.nice.org.uk/guidance/NG120
Med akutt hoste menes hoste som varer i kort tid (dager eller uker). Retningslinjene i Storbritannia er ment for akutt hoste relatert til infeksjoner i øvre luftveier (for eksempel forkjølelse eller influensa), akutt bronkitt og andre nedre luftveis- eller brystinfeksjoner (unntatt lungebetennelse). NICE fant bevis fra tre randomiserte kontrollerte studier, som alle undersøkte bruk av honning hos barn og unge.

Slik gjør du det

Ta en teskje honning og la den smelte sakte på sin vei ned halsen. Honning kan også løses opp i varm drikke, men gjerne når det er slått godt av seg. Ved temperaturer over 42 grader forsvinner nemlig noen av honningens ensymer. Honning inneholder vitaminer, mineraler, aminosyrer og plantestoffer, og det er kjent at honning har en antibakteriell effekt. Om du er syk i mange dager er det alltid best å konsultere lege.

Et mer bærekraftig valg

-Antibiotikaresistens er et globalt problem. La oss ikke bidra til mer resistens – med honning gjør man ingen skade i så henseende, sier Bjerke Lund.
Norsk honning får du kjøpt i dagligvarebutikker, på REKO-ring, Bondens Marked eller direkte fra en birøkter.

Les mer:

Honning best på å lindre hoste, Norsk Helseinformasjon (NHI)

Så bra fungerer honning mot luftveisinfeksjoner, forskning.no

Pressekontakt: Astrid Bjerke Lund, 928 28 808