Reinavlsområde for brune bier, A.m.mellifera
I Norge finnes det lovfestede reinavlsområder for brune bier i både Agder og Rogaland (Flekkefjord, Lund, Sokndal og Sirdal kommuner), i Vestland (Bømlo, Fitjar og Stord kommuner), og i Viken (Ål og Hol kommuner). Innenfor disse områdene er det kun tillatt å holde brune bier.
Reinavlsområde for krainer, A.m.carnica
Det er tilsvarende reinavlsområder for krainerbia, Det er i Viken (i Hurdal og i Flesberg kommuner), i Innlandet (avgrenset til kommunene Sel, Vågå, Lom, Skjåk, Dovre, Lesja, Nord-Fron, Sør-Fron, Ringebu, Øyer, Lillehammer, Gausdal, Gjøvik, Nordre Land, Søndre Land, Sør-Aurdal, Etnedal, Østre Toten, Vestre Toten og Gran, samt deler av kommunene Jevnaker og Lunner i Viken. Grensen mot vest går ved Randsfjorden til Jevnaker stasjon i sør, derfra i en rett linje til Stryken stasjon og følger videre kommunegrensen mot Nannestad. ). Det er et reinavlsområde i Vestfold og Telemark (Notodden, Hjartdal, Tinn og Seljord kommuner), samt i Nordland (Bodø, Fauske, Saltdal og Sørfold kommuner). I disse områdene er det lovhjemlet at det kun er tillatt å holde krainerbier.
Spør det lokale birøkterlaget
I tillegg til disse lovfestede områdene finnes det andre områder der birøktere har blitt enige om å holde en rase, så dersom du er ny birøkter, ta kontakt med lokallaget og sett deg inn i lokale forhold.
Regler for gode gener
Reinavlsområdene er opprettet for nettopp å sørge for at vi kan bevare de rene underartene av honningbiene våre. I disse områdene kan man friparre jomfrudronninger og fremdeles opprettholde rein rase. I tillegg er det innen hvert reinavlsområde en parestasjon. Parestasjonen ligger i et biefritt område. På parestasjonen har man mer kontroll på genmaterialet, der settes droner fra dokumenterte gode linjer ut i sesongen, gjerne fra Norges Birøkterlags avlsmateriale. Målet med parestasjonen er å gi mange birøktere mulighet til å pare jomfrudronninger med droner med de beste genene innen rasen, for å øke muligheten til genetisk framgang på ønskede egenskaper.
All vandring inn eller ut av reinavlsområder skal skje med merkede, raserene dronninger. Reinavlsområdet er likevel noe utsatt for hybridisering, særlig i grenseområdene. Rasekontroll gjennomføres årlig ved måling av vingeindekser, og hybriddronninger blir skiftet ut med renrasede for å opprettholde raserenhet. I 2021 ble DNA-analyser forsøkt som en alternativ metode for å kontrollere renheten, og man tror at dette blir fremtidens verktøy.