Voksmøll

Det finnes 2 arter voksmøll; en stor (Galleria mellonella) og en liten (Achria grisella). Voksmøllen kan legge opptil 1000 egg i tavler og avfall i bikuben eller i tavlelageret (ved temp. over 15°C). Larvene gnager i seg voks, pollen og noe biyngel. De kan under gnaging av ganger i voksen skade yngelen. Den store voksmøllen danner store flater med spindelvevaktig nett med ekskrementflekker spredd utover. Den lille voksmøllen gnager ganger i midten av tavlen. Det er ofte svake bifolk som blir rammet av voksmøll.

Behandling

Man kan sørge for at tavlelageret får stå i kuldegrader om vinteren. Ved -7°C tar det ca 5 timer å drepe alle stadier av voksmøll. Et kjølig tavlelager kan derfor holde møllen i sjakk, men vær oppmerksom på at det tar lang tid å kjøle ned materiellet. Sett ikke tavlene for tett, for de isolerer godt.

Et alternativ til kuldegrader er behandling med eddiksyre. 80% eddiksyre tømmes i en skål og plasseres i en tom kasse på toppen av en kassestabel. Legg et tøystykke eller lignende oppi skåla for å øke fordampningen. Det trengs ¾ dl eddiksyre per 10-rammers kasse. Eventuelle sprekker mellom kassene vikles igjen med tape, eller lignende. La det stå 8 dager eller mer hvis temperaturen er lav. NB: syren er etsende – bruk hansker. Dampene er tyngre enn luft og synker ned. Syren angriper sement, bruk derfor f.eks. vannfast kryssfiner med aviser underst, og plast oppå. Tavlene må luftes et par dager før bruk.

Tavler med voksmøll kan også legges i fryseren, der drepes de hurtig. Et gammelt «kjerringråd» er å legge avispapir mellom kassene under lagring, men dette dreper ikke møllen, det kan eventuelt bare virke forebyggende for spredning fra kasse til kasse. Tidligere ble det anbefalt å bruke møllkuler og andre stoffer, men disse stoffene må IKKE benyttes fordi de er helseskadelige og vil smitte over i voks og honning.

Eddiksyre dreper også sporer av nosema, noen hevder at det også hjelper mot kalkyngel.

Forebygging

Hold kuben ren. Bunnbrett skrapes rene på våren. Hvis bunnbrettet har innebygd innskuddsbrett for varroaundersøkelse, bør innskuddsbrettet skrapes jevnlig i sesongen eller tas ut når det ikke er i bruk. Tett eventuelle sprekker i veggene i kassen.

Forebygging av skader på tavlelageret kan skje ved behandling med eddiksyre eller kuldegrader.