Birøkten har en nøkkelfunksjon med pollineringstjenestene vi leverer til landbruket, derfor må også rammebetingelsene for denne sektoren være gode nok for vekst og rekruttering, sier generalsekretær Katrine Røed Meberg.
Absolutt noe å jobbe videre med
-I år kom staten med et tilbud som ikke hadde rom for store økninger, sier Katrine som legger til at birøkterne har grunn til å være tilfreds med utfallet.
-Vi ble sett og hørt av Norges Bondelag og Norsk Bonde- og småbrukarlag som tok våre krav videre med i forhandlinger med staten. Vi oppnådde aksept for konsumprisjustering av produksjonstilskuddet, som går opp kr. 20 til kr. 1079 (per bifolk) for de som har krav på dette. Arbeidet for å øke etterspørsel og markedsverdien av norsk honning gjennom MatPrat fortsetter med uforminsket styrke, fortsatt 1,5 mill NOK til dette arbeidet som har vist seg å fungere for andre landbruksprodukter og som vi har stor tiltro til.
-Vi mener at vi skal være fornøyd med det som ble oppnådd, men så vil vi fortsette å jobbe for en nødvendig helserådgivning for honningbier.

Katrine Røed Meberg i samtale under Verdens biedag 20. mai (Foto: Bien Sparebank).
Rådgivningstjeneste for biehelse
-Vårt innspill om opprettelse av en helsetjeneste blir viktig i det videre arbeidet mot neste års avtale. Vi kjenner behovet for at dette kommer istand. Friske bier er grunnleggende for alle birøktere, så dette vil stå høyt på agenaen.
Birøktens hovedmål
Norges Birøkterlags hovedmål for jordbruksforhandlingene 2025 har vært å opprettholde og utvikle birøkt i hele Norge – for dagens og fremtidens birøktere, ved å bidra til økt verdiskapning og matsikkerhet gjennom våre pollineringstjenester og sørge for økt etterspørsel av produktene som honningbiene produserer.