METAPLANTCODE-prosjektet

Som en del av et nylig finansiert europeisk prosjekt, METAPLANTCODE-prosjektet er forsker Quentin Mauvisseau ved Naturhistorisk Museum, Universitetet i Oslo, med på å teste hvor godt honningbier fungerer som undersøkere av plantefellesskap i byer. Dette prosjektet vil omfatte omtrent 40 steder i 13 byer i fem land, inkludert Norge, og vil innebære prøvetaking over en seks måneders periode. Hver studerte by skal ha tre bikuber som prøvetas: én urban, én rural og én intermediær i en transekt /et fysisk avgrenset undersøkelsesområde.

Norges Birøkterlag er kun en formidler av kontakt mellom forskningsprosjektet og medlemmene. Les om prosjektet her: https://www.biodiversa.eu/2024/04/15/metaplantcode/

Quentin Mauvisseau søker frivillige birøktere til å samle ferskt bibrød fra bikubene til de utpekte studie-bifolkene i løpet av en ukes prøvetakingsperiode ved slutten av hver måned (i løpet av den totale seks måneders prøvetakingsperioden).

-Vi ser etter minst tre og opptil seks steder langs kysten i Norge (for eksempel Oslo, Kristiansand, Stavanger, Bergen, Trondheim, Tromsø) og vil selvfølgelig sende hele prøvetakingssettet på forhånd med detaljerte instruksjoner, sier Quentin (vi har oversatt fra engelsk)

Du får vite mer
-Etter den molekylære analysen (DNA-ekstraksjon og sekvensering) av det innsamlede bibrødet, vil birøkterne som deltar i prosjektet motta en rapport om kostholdssammensetningen til bifolkene deres, inkludert en visuell oversikt over kostholdet og hvordan det varierte over tid i løpet av eksperimentet.

Hvorfor skal de undersøke hva plantene beiter på? Dette er hentet fra prosjektbeskrivelsen:

Bakgrunn Planter er viktige for jordens økosystemer, matkjeder og menneskers helse. Dessverre er to av fem plantearter truet av utryddelse. Tap av planter kan påvirke andre organismer og miljøet på måter vi ikke helt forstår ennå, fordi planter er avhengige av komplekse nettverk med andre organismer, som pollinering og spredning av frø.

For å forstå og motvirke tapet av plantearter, trenger vi raskere metoder for å identifisere og overvåke planter. Metabarkodering er en teknikk som bruker miljø-DNA (eDNA) for å identifisere plantearter. Denne teknikken kan standardiseres og automatiseres, noe som gjør den egnet for storskala og langvarig overvåking av biodiversitet.

Hovedmål METAPLANTCODE-prosjektet er et samarbeid på tvers av Europa for å teste, optimalisere og anbefale beste praksis for metabarkodering av planter. Prosjektet vil bruke casestudier fra hele Europa for å forbedre teknikken og fylle kunnskapshull om biodiversitet og hvordan ulike arter er avhengige av hverandre.

Synes du dette høres spennende ut, og har lyst til å delta? (og dine bifolk befinner seg langs kysten?)

Kontakt forsker Quentin Mauvisseau (In English) ved Naturhistorisk Museum på quentin.mauvisseau@nhm.uio.no så raskt som mulig.