Norges Birøkterlag har fått flere henvendelser fra folk som mistenker ulovlig salg av utenlandsk honning i Norge, og Camilla Larsen har kontaktet Mattilsynet om dette.
-Honningen man får kjøpt i Norge skal være trygg, ren og ekte, sier Larsen.
– Det viktigste vi som birøktere og forbrukere kan gjøre, er å varsle det lokale Mattilsynet i de tilfeller vi er usikre på om noen selger utenlandsk honning ulovlig, sier hun.
Oppfordrer til å melde fra til Mattilsynet
Om du mistenker ulovlig salg av utenlandsk honning, kan du melde fra eller sende en bekymringsmelding til Mattilsynet. Det er et omfattende regelverk som ligger til grunn ved import av matvarer, og her honning. Det er også strengere regler for land utenfor EU/EØE, enn for EU/EØS-land.
Camilla Larsen, Norges Birøkterlag.
Meld fra til det lokale Mattilsynet
– Det er kun Mattilsynet som har myndighet til å ta tak i eventuelt ulovlig salg av importert honning til Norge, sier Camilla. De har forvaltningsansvaret for mattrygghet og at produkter for salg er i henhold til regelverk og forskrifter, og er de eneste som kan ta tak i dette formelt.
Her er regelverket på området:
- Skal man selge utenlandsk honning i Norge, er det krav om å være registrert som importør hos Mattilsynet. Som importør er det gitte krav som stilles, se «Plikter for importør og første mottaker av næringsmidler».
- Honning for videresalg: Det er ulike krav til om honningen kommer fra EU/EØS eller tredjeland. Det er mye strengere krav og krav til grensekontroll fra tredjeland. Se honningforskriften.
- Som importør plikter man å sette seg inn i følgende forskrifter: Importkontrollforskriften, Forskrift om offentlig kontroll på matområdet, næringsmiddelhygieneforskriften/forordningen, matinformasjonsforskriften/forordningen/, honningforskriften, restkontollforskriften (fra tredjeland) og eventuelt også forordning 2073/2005 om mikrobiologiske kriterier.