Vi må sikre norske honningbiers helse, og de gode ordningene som er opprettet i Norge, som gir trygg produksjon for norske birøktere. Vi fikk full forståelse for våre standpunkt og tydelig aksept for at dette er en viktig sak som de tar på største alvor. Vi takker Mat- og Landbruksdepartementet for stort engasjement, at de hadde god faglig kunnskap i saken, og for det arbeidet de har lagt ned for å kjempe for våre interesser.
Vi kan ikke godta at norske honningbiers helse, som er i verdensklasse, trues av nye EØS-regler som vil la EU-birøktere få komme med sine bier over Norges grenser. Her må Norge beholde vårt strenge regelverk, var budskapet da Norges Birøkterlag og Nei til EU fikk møte med statssekretær Widar Skogan i Landbruks- og Matdepartementet 13. januar.
Norges Birøkterlag, ved generalsekretær Camilla Larsen og seniorrådgiver Dagrun Rommen, la frem argumenter for at norske myndigheter må beholde nasjonalt regelverk.
– Hadde vi ikke vært med i EØS-avtalen, kunne vi beholdt vårt gode norske regelverk, sa Kathrine Kleveland.
EUs nye dyrehelselovforordning, AHL, vil omfatte alle dyr, inkludert bier. Formålet er å forebygge og bekjempe dyresykdommer. AHL har som mål å styrke det forebyggende arbeidet, ved å redusere antall sykdomsutbrudd.
Norske honningbier er blant verdens friskeste. Vi bruker ingen medisiner, verken antibiotika eller andre produkter. Åpen yngelråte er i dag ikke listeført i EU, og det vil paradoksalt nok ikke bli stilt noen helsekrav for denne sykdommen ved vandring over grensen!
Norge harper i dag bekjempet utbrudd av denne sykdommen gjennom et aktivt program. Det er brukt over 40 millioner fra staten, og antatt tilsvarende kostnad fra næringen.
Camilla Larsen sa at det var en bekymring i birøkternæringen at birøktere fra EU ville ta med syke bier til Norge for å ta del i norske ordninger for sanering og erstatning. Dette merket de ansatte seg i LMD.
Norge har kort og intensiv honningsesong på grunn av klimaet vårt. Dvs. vi er i en særlig sårbar situasjon dersom vi får reduksjon i yngelproduksjon og tap av bifolk.
Det har også en etisk side i forhold til å bringe inn sykdommer til norske husdyr som kan gi betydelig dødelighet og traumer for gårdbruker, presiserte Camilla Larsen.
Stadig flere er opptatt av insektenes betydning, og vi har opplevd enorm respons når vi har frontet denne saken, sa leder i Nei til EU, Kathrine Kleveland, og minnet om at de hadde utfordret statsråd Bollestad om saken på Dagsrevyen.
Møtet med statssekretær Widar Skogan, seniorrådgiver Kjersti Nilsen Barkbu og fagdirektør Stein Ivar Ormsettrø, viste at det var et felles mål å bevare norske biers gode helse. Forhandlinger pågår fram til EUs dyrehelselov skal starte å virke i alle EØS-land april 2021.
Norske honningbier tar sin del av den viktige pollineringen – i tillegg lager de noe av verdens beste honning, som lynghonning.
Nå handler det om hvor langt Norge gjennom forhandlinger kan komme for å trygge norske honningbiers helse via tilpasningstekster, eller om Norges tilknytning til EØS-avtalen hindrer oss i å trygge norske honningbiers helse og produksjon av verdens reneste og beste honning.