Nå kan du levere skrellevoks

Det er mangel på norsk bivoks, og alle birøktere oppfordres til å levere inn alt de har av gammel voks. Men hobbybirøktere har kanskje ikke egen smelter, og synes naturlig nok at det er vanskelig. Nå kan du levere skrellevoks og tavlevoks hos Ivar Arne Grimstad i Norsk Bivoks, som gjerne ser at du leverer i januar og senest 25.02. Du får ikke rene penger igjen for leveransen, men du får mulighet til å kjøpe byggevoks til våren.

Camilla Sundby i sekretariatet i birøkterlaget er hobbybirøkter og har nettopp levert til Grimstad. Her har hun testet fremgangsmåten, les den med hennes egne ord:

– Det er flere med meg som har noen kasser med utsorterte tavler og skrellevoks på lageret. De tar opp plass, er godsaker for voksmøll og ikke minst gir de dårlig samvittighet for den fine voksen som ligger der uten å komme til nytte.
Ivar Arne Grimstad i Norsk Bivoks gjør at jeg slipper dårlig samvittighet. Han tar imot skrellevoks og rammevoks fra alle oss som ikke har eget utstyr eller ønsker å bruke tid på hele prosedyren for å smelte den om til blokkvoks. Aller viktigst er det allikevel at han sørger for at vi kan bevare mer norsk voks, og ikke minst foredle den her i Norge.
Jeg stålsatte meg og fant fram rammene jeg i løpet av forrige sesong hadde vraket. Var forberedt på klin og søl, men det er jo vi birøktere vant med! Jeg fant fram plastsekk og en god skarp kniv, og satte i gang.

Sortering av gamle tavler
Gamle vokstavler må av og til byttes ut for å hindre spredning av sykdom hos biene. (Alle fotos: Camilla Sundby, Norges Birøkterlag)
Utskjæring av gammel voks
Skjæringa gikk overraskende greit – på en time hadde jeg skjært ut 20 tavler.
Tavlevoks og skrellevoks
Dette skal foredles til gull – fint å vite!
Pose med skrellevoks
Jeg bruker støvsugeren for å få ut lufta, og teip godt igjen for å hindre lekkasje.

Voksen pakkes i en gjennomsiktig plastpose. Ivar ønsker at vi trykker ut lufta (jeg brukte støvesugeren), men ikke press den sammen til en hard klump. Teip igjen slik at det ikke lekker. Det må ikke pakkes mer enn 15 kilo pr sekk/pakke. Pris for å sende Norgespakke på mellom 10-15 kg er kr. 316,-.

Klar til å sende
Den gjennomsiktige plastposen – OG egenerklæringsskjemaet legges i en eske.


Må si dette gikk greit!
På en time hadde jeg skjært ut voks fra 20 rammer. Det ble ca. 10 kilo i posen. Ivar forteller at det er vanskelig å beregne mengden voks som kan gjenvinnes av innholdet i denne sekken, det avhenger helt av hvor mye sukker/pollen/honningrester som ligger igjen i vokskakene og hvordan biene har disponert voksen i kuben. Men uansett blir dette gullet fra bikuben tatt vare på og resirkulert – det er deilig å vite! Voksen blir sterilisert (autoklavert ved 120 ◦C i 30 minutt) og støpt om til nye byggevoksplater for neste års rammer.
Det er en grunn til at Ivar vil ha voksen i januar og februar; da slipper vi levende bier og andre smittebærere surrende rundt oss i arbeidsprosessen, og voksmøll som eventuelt måtte leve i gammel voks flyr ikke langt. Dersom vi samler det som havner på gulvet og kaster det i søpla eller brenner det, er dette en trygg håndtering av voksen.

Dette gjør du om du vil levere til Grimstad:

Egenerklæring
Send en epost til post@norskbivoks.no så får du skjema for egenerklæring tilbake – dette skal legges ved voksleveransen.

Pakking
Skriv navnet ditt utenpå plastposen med voks. Plastposen legges i en eske sammen med egenerklæringen. Send pakken i posten. Alternativt kan den kjøres til Rolvsøy, Fredrikstad, da må du kontakte Ivar Grimstad på forhånd, og uansett kvanta må voksen ligge i tett plast.

Adresse
Norsk Bivoks
Seppoveien 20
1667 Rolvsøy

Send inn voksen din så raskt du kan, siste frist 25. februar. Du vil få tilgang til å kjøpe byggevoksplater til våren, fra 15. april 2021.