Av Roar Ree Kirkevold.
Dagen før hadde Alexandru Chersan arbeidet med kubene sine der de sto ca. 30 meter fra hvor du kommer til med bil. Klokken syv neste morgen var storbirøkteren på plass igjen, men da var det kun fem bifolk igjen av de 23.
– De har tatt kasser, bier og alt unntatt pallene de sto på og takene, forteller han på vei til politiet for å melde tyveriet. Han bor 500 meter unna, men fikk helt sjokk da han så hva som hadde skjedd med biene sine. Det første han gjorde etter å ha kommet seg litt, var å ringe Susanne Maria Dörfler som han kjenner fra før.
Hun rådet ham til å gå til både politi og media så fort som mulig.
– Slike tyver trenger litt tid for å bytte utstyr og for å plassere biene. Dessuten har Alexandru helt spesielle og egenproduserte bunnbrett som er lett gjenkjennelige, forteller Susanne. Hun sier at denne plassen var der hvor han produserte dronningene sine.
– Jeg er ikke forsikret fordi jeg spurte det forsikringsselskapet som har forsikret bilen min, men de svarte bare at de ikke forsikret bier, sier Alexandru til Birøkteren.
– Helt typisk i alle land. Utlendinger kjenner ikke til andre lands muligheter, som at bier regnes som landbruk og at det absolutt er mulig å forsikre når du kontakter riktige selskap, sier Susanne Maria Dörfler.
Flere media plukket opp saken:
https://www.nrk.no/osloogviken/birokter-pa-klemetsrud-frastjalet-18-bikuber-1.15981512
https://www.tv2.no/a/14825236/
https://www.nationen.no/landbruk/alexandru-ble-frastjalet-18-av-23-bikuber/
Lag bråk!
Norges Birøkterlag er klare i sine råd:
Ha biene så skjermet for tilfeldig innsyn som mulig og be noen i nabolaget om å følge med. Særlig om det kommer biler til «merkelige tider». I byene er dette naturligvis vanskeligere, men desto viktigere er det at biene ikke synes fra der folk ferdes.
Det beste er å ha biene bak stengte veibommer.
Ta bilder av kuber og utstyr, og vurder om du skal chipmerke utstyret slik at det kan sporet. Noen bruker viltkameraer som overvåkning, men her gjelder klare regler.
Forsikring er et must for større birøkt. Ikke gi deg før du får en avtale. Både Gjensidige og If forsikrer bier.
Når du opplever tyveri, skal du:
Melde fra til politiet, men også til det lokale birøkterlaget og til Norges Birøkterlag.
Legg ut bilder og skriv om tyveriet på sosiale medier.
Kontakt lokalavisene på stedet, pluss NRKs distriktskontor. Her gjelder det å få så mye oppmerksomhet som mulig, og så fort som mulig. Lag bråk!