Gullpenger fra biesmykker

Sist uke mottok vi en sjekk på 200.000 og tilsammen har vi mottatt kr. 650.000 over de siste 3 årene fra Sigmund Espeland AS. For hver solgte smykke fra smykkekolleksjon «Redd en bie», gir Sigmund Espeland kr. 50,- videre til Norges Birøkterlag.

Sist uke mottok vi en sjekk på hele 200.000, og tilsammen har vi mottatt kr. 650.000 over de siste 3 årene fra Sigmund Espeland AS. For hver solgte smykke fra smykkekolleksjon «Redd en bie», gir Sigmund Espeland kr. 50,- videre til Norges Birøkterlag.

Camilla Larsen, generalsekretær i Norge Birøkterlag, er svært glad for pengegaven: − Dette er gullpenger i dobbelt forstand. De gir oss mulighet til å formidle viktig kunnskap om bier, og honningbier spesielt, biologi og naturen vår. Og til å delta i prosjekter som ellers ville vært vanskelig å få til. På bildet fra v. Unni Skogly og Vibeke van der Laak, Espeland, og Astrid Bjerke Lund, Norges Birøkterlag (FOTO: Stine Hennissen, Raumnes).

Bier for enhver smak hos Sigmund Espeland AS! Smykkene selges i gullsmedbutikker over hele landet (Foto: Astrid Bjerke Lund, Norges Birøkterlag).

En stor takk til alle som kjøper smykkene

Norges Birøkterlag er svært takknemlig for gaven, og vi vil gi en stor takk til Sigmund Espeland AS, for at de deler av overskuddet sitt til vår organisasjon! Vi vil også si hjertelig takk til alle som kjøper de flotte biesmykkene.

Til arbeidet for å fremme honningbier og biomangfold

Tidligere pengegaver har i stor grad blitt benyttet til å støtte bevaringsarbeidet av den brune bien, som regnes som Norges nasjonalbie. Ulike prosjekter som fremmer brunbien har blitt prioritert, eksempelvis Norsk Brunbielags «Avl på norske brunbier» og Interreg prosjektet, som er et norsk-svensk samarbeidsprosjekt som undersøker egenskapene til blant annet brunbier.
Med støtte fra tidligere pengegaver, har organisasjonen også utviklet en policy om forholdet mellom honningbier og ville bier. Denne baserer seg på nåværende forskning, og setter søkelys på behovet for mer forskning under norske forhold og verdien av et føre- var prinsipp.
Fremover ønsker Norges Birøkterlag å utarbeide informasjonsmateriale om bier, utvikle og tilby veiledning for en bedre bihelse, samt gjennomføre forskning på sykdommen åpen yngelråte. Denne bakteriesykdommen var primærårsaken til store tap i populasjonen av den brune bien i Agder, og er fremdeles er en fryktet sykdom. Med støtte fra Sigmund Espeland AS arbeider vi nå med to egne prosjekt som vil gi oss mer informasjon om denne sykdommen.


Norges Birøkterlag takker for en avgjørende og viktig gave til vårt arbeid for å fremme honningbier, birøkt og biomangfold.

Se de fine smykkene her – de er i salg i norske gullsmedbutikker.

Les artikkelen i lokalavisen Raumnes.

Les også dette:

Mulighetenes kuber