Fra birøkt kan en høste mange produkter, men produksjonen i de skandinaviske land har nesten bare dreid seg om honning. Honning er en vare hvor produksjonen og prisen kan variere fra år til år. Å høste og selge flere produkter gir birøkteren flere bein å stå på økonomisk.
Bipollen er nevnt som et nærmest «magisk» helseprodukt i eldre sivilisasjoner. Egyptere, grekere og kinesere påsto at det hjalp til alt, fra fordøyelsesproblemer til fruktbarhet. Bruken er nevnt i flere historiske tekster, og det finnes mange oppskrifter med både honning og bipollen i gamle klosterbøker. I Russland og de baltiske landene har de lange tradisjoner i å bruke flere produkter fra birøkten, også pollen og bibrød, som også kalles perga.
Pollen og bibrød er mye brukt bl.a. i de baltiske landene som kosttilskudd og helsekost. Produktene importeres til Norge og selges i helsekostbutikker. Birøktere i Norge kan tilby produktene selv, trolig med like god eller bedre kvalitet, gitt at vi har store arealer udyrket natur, og lavere belastning med industri, forurensning og plantevernmidler, enn land vi kan sammenligne oss med.
Hva er pollen og bibrød?

I planteverdenen står pollen fra pollenbærerne for plantens hannlige del i forbindelse med befruktning. Pollenkornene må overføres til plantens hunnlige deler, som kalles pollinering. Pollenkornet spirer på blomstens arr og kjønnscellene kommer gjennom en pollenslange ned i frøanlegget som befruktes og gir opphav til et frø.
Honningbiene er dekket av hår over det meste av kroppen. Når bien besøker en blomst, streifer hårene blomstens hannlige del, pollenbæreren, og pollen setter seg fast. Når bien besøker den neste blomsten blir noe av pollenet igjen, og blomsten blir befruktet hvis den er av samme art.
Bien vil jevnlig rense hårene for pollen, og samle det i det vi kaller pollenkurvene på bakbeina. Pollenklumpene tas med inn i kuben og plasseres i spesielle pollenceller. Det som ikke spises blir blandet med spytt fra bien, som inneholder melkesyrebakterier, og deretter blir cellen forseglet med et tynt lag honning. Etter noe tid har pollenet blitt fermentert, det er dette som kalles bibrød.
Pollen og bibrød er bifolkets eneste proteinkilde, og nødvendig for yngelen. I bikuben finnes spesialister på pollensamling som har i oppgave å skaffe protein til yngelen.
Å høste pollen
Pollen kan høstes enkelt og målrettet, og er et produkt som alle birøktere kan tilby. Det krever at du høster daglig, og behandler pollenet som den ferskvaren det er. Pollen tas fra pollenbiene i det de går inn i bikuben, via såkalte pollenfeller. Det finnes forskjellige pollenfeller, men prinsippet for alle er at biene, når de skal inn i kuben, blir tvunget gjennom et pollengitter med små hull, der en del av pollenklumpene på bena skrapes av. Pollenet må renses og kan konsumeres ferskt (oppbevares fryst) eller tørket.
Å høste bibrød

Pollen er altså veldig viktig for bifolket, og det er yngelen som er avhengig av pollen for proteiner og fett. Ammebiene spiser store mengder pollen slik at de kan produsere den næringsrike fôrsaften som gis til små larver. Det pollenet som ikke blir spist med en gang blir lagret av husbiene. De legger det celler i nærheten av yngelleiet, slik at det er lett tilgjengelig som babymat. Det blir pakket sammen og forseglet med et tynt lag honning fra bienes honningmage, som inneholder melkesyrebakterier. Dermed går produktet fra å være pollen til å bli bibrød, hvor det har skjedd en melkesyregjæring. Næringsverdien på bibrødet er høy og holder seg svært lenge.
Bibrødhøsting er en prosess i flere steg. Det er rasjonelt å høste bibrød etter at man har slynget honningen, og finner bibrød i noen av tavlene. Vokstavlene med bibrød må deles opp, fryses, og så separeres fra voksen i en prosess som gjerne må gjentas. Deretter kan bibrødet oppbevares frossent, eller også tørkes og lagres.
Pollen i Norges Birøkterlag
Norges Birøkterlag gjennomførte i 2014-2015 et pilotprosjekt hvor det ble høstet og analysert pollen og propolis flere steder i Norge, og en fikk noe erfaring. Senere har Danmarks Biavlerforening gjort et prosjekt og dokumentert mer kunnskap om høsting og bruk. Svenska Bin har utarbeidet Riktlinjer för insamling av biprodukter, 2021, med gjennomgang av retningslinjer for god kvalitet på bl.a. pollen og bibrød. I 2020-2022 gjennomførte vi et nytt prosjekt: «Mer enn honning..» som med støtte fra Landbruksdirektoratet ga mulighet til å teste høsting og foredling og som har blitt til et kurs: «Pollen og bibrød» – her finner du info.