Pollen og bibrød

Lær å høste biesamlet pollen og bibrød. Det er stor interesse for disse biproduktene i mange land, og de selges også i norske helsekostbutikker. Lær mer om hva de pollen og bibrød er, og hvordan du høster og behandler produktene.

Sommeren 2023 kom Pollen og bibrød inn i Norges Birøkterlags kursportefølje.

Kurset består av

7 digitale forelesninger
Digitalt ekstramateriale
Kompendium 40 sider

Kurset er berettiget studiestøtte fra Studieforbundet Natur og miljø, se studieplanen her.

 

Kurset kan gjennomføres som kurs med kursleder eller som studiesirkel

1. Kurs med kursleder: Det digitale kurset kan brukes som selvstudium mellom kursdager. Kursleder må ha erfaring som birøkter, og ha tilgang til bigård og bimateriale så kursdeltakerne kan prøve flere deler av prosessen for høsting, foredling, tørking og bruk av pollen og bibrød. Kursleder BØR ha gjennomført kurslederkurs i regi av Norges Birøkterlag, eller ha annen pedagogisk utdanning/ erfaring.

2. Studiesirkel: Alle deltakere bidrar i kunnskapsutvekslingen, men det er ingenting i veien for at studiesirkelen har en ansvarlig leder eller lærer.

Vi anbefaler at innholdet diskuteres når kursdeltakere møtes digitalt eller fysisk, og at en også gjør praktiske øvinger. Om det er vanskelig å møtes kan praktiske øvelser filmes og deles mellom kursdeltakerne el. i studiesirkelen.

Forslag til aktiviteter på kurset:

  • se på ulike planter som er vanlige pollenkilder
  • diskutere utbredelse av giftige planter i området
  • høste pollen og forsøke å spore pollenkilden (se på pollenfarger)
  • smake og bruke pollen og bibrød i mat
  • se på forskjellig utstyr; pollenfelle, renser, tørkeanretning, bibrødhøster, osv
  • sette opp en måte for biene å rense slyngede tavler for honning, som er viktig før en høster
    bibrød
  • prøve tresking av bibrød, mm

 

Ønsker du å delta?

Kontakt ditt lokallag og meld interesse for kurset.