Vivian Stølen, Grimstad, 67 år, har 80 bifolk sammen med mannen (tidligere 300).
- Hvordan tror du livet som birøkter er om 10 år – i 2032?
- Hva tror du skal til for å selge mer norsk honning?
- Hvordan ser du på naturen, med tanke på birøkt?
- Hva er dine viktigste fokusområder i nærmeste framtid?
Bra om folk spiser mer honning
Om vi får folk i Norge til å spise mer honning, da kan vi ha det bra som birøktere også om 10 år.
Utfordre en kokk!
Vivian har en enkel men effektiv metode for å vinne nye kunder over til honningen: – Du som er birøkter, neste gang arrangerer noe på et hotell, bestiller konfirmasjonsmiddag eller lignende: gi kokken en utfordring. Be om at kokken bruker norsk honning i maten, og annen kortreist mat. Gjerne både i forrett, hovedrett og dessert. Dette gir tre ting, som et kinderegg: en praktisk måte å sette søkelyset på råvaren vår, inspirasjon til kokken og nye smaksopplevelser for gjestene.
Flytende honningen en trend
I vårt område er det mulig å høste skogsbærhonning, sier Vivian i Grimstad. Blåbæra blomstrer allerede i april her. Jeg har gjort meg noen tanker om hvordan det kan bli mulig å få tak i den. En må jo ha sterke kuber tidlig, gjerne slik at bifolket står på 2-3 kasser. Skal vi kanskje vandre på pollentrekk i mars-april ned til kysten, der selje og andre tidlige planter blomstrer først. Så skiller det en uke eller to innover i landet, oppover i skogen der blåbæra er. Et annet alternativ er å slå sammen to kuber? Ta vare på dronningene som blir tatt ut, de kan bli ekstra bifolk eller reservedronninger til senere. – Jeg tror vi må utvikle og teste nye driftsteknikker for å lykkes med sortshonningen, sier Vivian.
Jeg veldig fascinert av insekter generelt, og at det i det hele tatt går an å røkte de, slik vi gjør med honningbiene. Å kunne lese på bisamfunnet som ett individ, det blir jeg ikke lei.
Vivian Stølen
Ansvar for insektene
Jeg og mannen min har erfart selv at vi får mer honning per kube, når vi reduserer antallet kuber f.eks. fra 20 til 10 i én bigård. Hvordan vet vi om de 20 kubene påvirker andre insekter? Jeg ønsker å vite mer sikkert hvordan birøkt skal kunne drives bærekraftig, og ønsker det nye prosjektet til Norges Birøkterlag velkommen.
For egen del er jeg endelig pensjonist og kan fokusere på det som er gøy! Så min utfordring til meg sjøl nå er inseminering av dronninger. Jeg har holdt på med det tidligere, men har hatt en pause på 10-15 år. Vi har buckfast, og med inseminering kan vi velge farslinjen, lage nye kombinasjoner, og kunne velge nye dronninger ut fra det.
Ellers er jeg veldig fascinert av insekter generelt, og at det i det hele tatt går an å røkte de, slik vi gjør med honningbiene. Å kunne lese på bisamfunnet som ett individ, det blir jeg ikke lei.
Og etter 40 år er Vivian Stølen heller ikke utlært, sier hun.
En kortere versjon av Profftanker med Vivian Stølen står i Birøkteren nr. 5 (juni) 2022.