Kurset «Avl for økt varroaresistens» starter opp tirsdag 13. januar 2026.
Kurset består av 5 digitale tirsdagskvelder med en varighet på 90 minutter. Det legges opp til noe interaksjon med deltakerne, og det blir muligheter for å stille spørsmål og kommentere i løpet av økten. Til våren vil det bli arrangert regionale fysiske samlinger for kursdeltakerne.
Hovedtema for de 5 forelesningene er:
13. januar: Motivasjon for å arbeide for å oppnå varroaresistens
- En fremtid med varroa og dens biologi
- Avl, definisjon
- Friske bier/hygieniske bier, kost-nytte
- Hvordan avdekke middtrykk i egen birøkt
20. januar: Hva forstår vi med varroaresistens?
- Naturlig seleksjon vs. avl
- Varroaresistens vs. toleranse.
- Egenskaper og mekanismer som kan være involvert
- Hvordan måle egenskapene i praktisk avlsarbeid
27. januar: Hva finnes av varroaresistente bier?
- Eksempler fra naturlig selekterte populasjoner
- Eksempler fra forskningsbigårder
- Forutsetninger som lå til grunn
- Populasjonens egnethet
3. februar: Praktiske eksempler
- Eksempler fra birøktere som har jobbet fram varroaresistente populasjoner
- Forutsetninger for å velge metode
- Konsekvenser
10. februar: Prinsipper for avl av varroresistente bier
- Hva kan og bør man måle?
- Praktiske verktøy
- Mulighet for å få det til selv
April: Praktisk samling (regionalt)
- testmetoder
- oppgaver gjennom sesongen
Påmelding senest 10. januar
Påmeldingssiden finner du her: https://app.rubic.no/Public/Events/38229.
OBS: Kurset er kun for medlemmer i Norges Birøkterlag, og medlemskapet må valideres ved påmelding. Det er en beskrivelse tilgjengelig på påmeldingssiden.