Biavl for økt varroaresistens

Målsetningen med kurset er å gi birøktere den nødvendige innsikt i avls-biologi og teknikk til å produsere bidronninger med økt resistens mot varroamidd.

Kurset «Biavl for økt varroaresistens» vil bli gjennomført for første gang i januar og februar 2026.

Kurset består av 5 forelesninger på Teams/ tilsvarende med en varighet på 90 minutter. Det legges opp til noe interaksjon med deltakerne, og det blir muligheter for å stille spørsmål og kommentere i løpet av økten. I etterkant av disse vil det bli arrangert regionale samlinger avhengig av antall deltakere på kurset.

Hovedtema for de 5 forelesningene er:

1: Motivasjon for å arbeide for å oppnå varroaresistens. Forberede oss for en fremtid med flere utfordringer

  • Definisjoner- hva menes med AVL?

Bakgrunn

  • Varroa og skader den gir, kjemisk bekjempelse, kortsiktig løsning,
  • Friske bier er viktig for å bevare biomangfold

2: Hva forstår vi med varroaresistens? 

  • Mekanismer som kan være involvert i varroaresistens vs. toleranse.
  • Hvordan måle dette?

3: Hva finnes av varroaresistente bier?  – forskningsresultater.

  • Forutsetninger for å velge metode
  • Konsekvenser av valgt metode

4: Praktiske eksempler– mulighet for å få det til selv:

  • Biotekniske metoder

5: Prinsipper for avl av varroresistente bier (eller hvilken som helst egenskap)

  • Hva kan og bør man måle?
  • Praktiske verktøy

6: Praktisk samling (regionalt)

  • testmetoder
  • oppgaver gjennom sesongen