Kurset «Biavl for økt varroaresistens» vil bli gjennomført for første gang i januar og februar 2026.
Kurset består av 5 forelesninger på Teams/ tilsvarende med en varighet på 90 minutter. Det legges opp til noe interaksjon med deltakerne, og det blir muligheter for å stille spørsmål og kommentere i løpet av økten. I etterkant av disse vil det bli arrangert regionale samlinger avhengig av antall deltakere på kurset.
Hovedtema for de 5 forelesningene er:
1: Motivasjon for å arbeide for å oppnå varroaresistens. Forberede oss for en fremtid med flere utfordringer
- Definisjoner- hva menes med AVL?
Bakgrunn
- Varroa og skader den gir, kjemisk bekjempelse, kortsiktig løsning,
- Friske bier er viktig for å bevare biomangfold
2: Hva forstår vi med varroaresistens?
- Mekanismer som kan være involvert i varroaresistens vs. toleranse.
- Hvordan måle dette?
3: Hva finnes av varroaresistente bier? – forskningsresultater.
- Forutsetninger for å velge metode
- Konsekvenser av valgt metode
4: Praktiske eksempler– mulighet for å få det til selv:
- Biotekniske metoder
5: Prinsipper for avl av varroresistente bier (eller hvilken som helst egenskap)
- Hva kan og bør man måle?
- Praktiske verktøy
6: Praktisk samling (regionalt)
- testmetoder
- oppgaver gjennom sesongen