Biavl for økt varroaresistens

Norges Birøkterlag arrangerer kursrekke - «Avl for varroaresistente bier».
Målet er å gi birøktere oppdatert innsikt innen temaet honningbiers resistens mot varroamidd, og kunnskap og ferdigheter som trenges for å inkludere og vektlegge denne egenskapen i eget avlsarbeid.
Målgruppe er birøktere som ønsker å avle fram honningbier som er bedre til å håndtere varroa. Kurset er for de som har mange nok bifolk til å drive en systematisk avl alene, og for de som er avhengige av et samarbeid med andre birøktere for å få det til.
Forkunnskaper som trenges er birøkterfaring, og evne til systematisk arbeid inkludert føring av bigårdsnotater. Kunnskap om dronningproduksjon forutsettes

Kurset «Biavl for økt varroaresistens» vil bli gjennomført for første gang i januar og februar 2026.

Kurset består av 5 forelesninger på Teams/ tilsvarende med en varighet på 90 minutter. Det legges opp til noe interaksjon med deltakerne, og det blir muligheter for å stille spørsmål og kommentere i løpet av økten. I etterkant av disse vil det bli arrangert regionale samlinger avhengig av antall deltakere på kurset.

Hovedtema for de 5 forelesningene er:

1: Motivasjon for å arbeide for å oppnå varroaresistens. Forberede oss for en fremtid med flere utfordringer

  • Definisjoner- hva menes med AVL?

Bakgrunn

  • Varroa og skader den gir, kjemisk bekjempelse, kortsiktig løsning,
  • Friske bier er viktig for å bevare biomangfold

2: Hva forstår vi med varroaresistens? 

  • Mekanismer som kan være involvert i varroaresistens vs. toleranse.
  • Hvordan måle dette?

3: Hva finnes av varroaresistente bier?  – forskningsresultater.

  • Forutsetninger for å velge metode
  • Konsekvenser av valgt metode

4: Praktiske eksempler– mulighet for å få det til selv:

  • Biotekniske metoder

5: Prinsipper for avl av varroresistente bier (eller hvilken som helst egenskap)

  • Hva kan og bør man måle?
  • Praktiske verktøy

6: Praktisk samling (regionalt)

  • testmetoder
  • oppgaver gjennom sesongen