Starte med birøkt

Å drive med birøkt er en spennende og givende hobby eller næring. Man kommer nært på naturen, og følger årstidene gjennom bienes øyne. Men for å bli en flink birøkter er det ikke nok å bare være interessert, lese om bisamfunnet og kikke ned i en kube. Man må være tålmodig nok til å sette seg grundig inn i faget, og man må kunne arbeide rolig og behersket selv om biene stikker av og til.

Nedenfor finner du svar på noen av de vanligste spørsmålene i forbindelse med oppstart av birøkt.

Medlemskap i Norges Birøkterlag

Melder du deg inn i lokallaget som medlem, får du også medlemsbladet «Birøkteren» 10 ganger i året. Man lærer mye ved å snakke med dyktige birøktere og fram for alt ved å se hvordan de steller bier. En fast kontakt med en erfaren birøkter (fadder) i nærheten, er ofte den beste læremester i starten. En del lag har lagsbigårder hvor de driver praktisk opplæring. Andre møtes i private bigårder.

Bli medlem her

 

Kontakt ditt lokale birøkterlag for kurs

Det er de lokale birøkterlag som arrangerer kurs. Både nybegynnerkurs og andre viderekomne kurs holdes i lokallagene. Om vinteren er det teori og om sommeren demonstrasjoner i bigårder. Ta kontakt med ditt lokale birøkterlag  hvis du lurer på om det holdes kurs i nærheten av deg eller se vår aktivitetskalender.

 

Naturen rundt biene

Honningbiene trives best i varmere klima og trenger en sommer med blomstring for å klare seg. Hvis du bor langt nord i Norge kan forholdene være utfordrende som birøkter, og annerledes enn det fremgår i lærebøkene, som ofte tar utgangspunkt i birøkt på Østlandet. I denne videoen har Kim Nysæther i Vesterålen Birøkterlag tatt en prat med birøkter Frank Ludviksen om hvordan det er å ha bier på Sortland.