Lukket yngelråte

Lukket yngelråte er en B-sykdom, og etter ny dyrehelseforskrift (2022): Nasjonal liste 2-sykdom. Det engelske navnet er American foulbrood. Lukket yngelråte forårsakes av den sporedannende bakterien Paenibacillus larva ss larvae (det fins flere underarter av bakterien).

Lukket yngelråte er en B-sykdom, og etter ny dyrehelseforskrift (2022): Nasjonal liste 2-sykdom. Det engelske navnet er American foulbrood.

Årsak
Lukket yngelråte forårsakes av den sporedannende bakterien Paenibacillus larva ss larvae (det fins flere underarter av bakterien). Larvene får i seg bakteriesporene via maten. Unge larver kan bli syke bare av noen få sporer, mens larver eldre enn to dager må få i seg millioner av sporer før sykdommen utvikles. Sporene spirer i tarmen, og bakterien oppformeres raskt. Bakteriene trenger snart igjennom tarmveggen og ut i kroppens øvrige vev. Larvene dør etter hvert, og i den døde larvemassen dannes det mengder av nye sporer.
Sporene er svært motstandsdyktige mot tørke, høy varme og de fleste desinfeksjonsmidler, og kan overleve i kuber og gammelt materiell i flere tiår. Sporenes overlevelsesevne gjør at blant annet bruk av gammelt materiell som ikke har vært i bruk på mange år, kan forårsake utbrudd av sykdommen.

Det ble påvist lukket yngelråte i 2022 i Halden, og i 2023 i Kviteseid Telemark. Her kan du lese om det siste utbruddet.

Ønsker du å vite mer om lukket yngelråte?

Les mer på medlemsidene

Er du ikke medlem? Klikk her.